Når julen er hjerternes fest

17. december 2018

Julen kan være en hård tid for børnefamilier i økonomisk nød og mennesker, som ikke har nogen at holde jul sammen med. Derfor holder DUI-Lolland  juleaften, og flere andre DUI’ere bruger december  på at gøre noget godt for andre.

 

På Lolland åbner DUI-Huset i Maribo på selveste juleaften.

”Jeg snakkede med en enlig far, som skulle holde jul alene med sine børn, og det gav mig idéen til at holde en fælles juleaften i DUI-Huset,” siger Martin Nielsen, formand i DUI-Lolland.

For at alle kan få råd til at være med, koster det kun 75 kroner for voksne og 50 kroner for børn at være med. For de penge får man en fuld julemenu med flæskesteg og and, hvide og brune kartofler, rødkål og agurkesalat samt risalamande med mandelgave.

Der er også sat et loft på maksimalt to julegaver til hvert barn:

”Vi vil gerne undgå det helt store gaveræs. For det er ikke alle familier, som har råd til ti gaver til hvert barn,” forklarer Martin Nielsen.

DUI-Huset i Maribo åbner juleaftensdag klokken 14, og om eftermiddagen kan børnene lege med perler, strikke og sy, spille computer og PlayStation eller se julefilm og julekalender. Om aftenen spiser man julemad sammen, går rundt om juletræet og giver hinanden gaver.

Tilmelding: Senest 18. december klokken 12 skal du tilmelde dig ved at indbetale 75 kroner pr. voksen og 50 kr. pr. barn på MobilePay 55 493. Skriv eller ring til Martin Nielsen på dui.holeby@gmail.com eller 52 43 03 60.

 

Juletræer til økonomisk trængte

DUI’s afdelinger i Avedøre og Rødovre har gennem de seneste tre år skaffet gratis juletræer til familier i økonomisk nød.

”Vi får hvert år en masse juletræer fra et stort firma, som ønsker at være anonym. Så lægger vi et opslag ud på Facebook om, at vi hos DUI i Avedøre og Rødovre uddeler gratis juletræer til økonomisk trængte familier. Og her står vi så i nissetøj og uddeler juletræerne til familierne,” siger Lis Olesen fra DUI i Avedøre og Rødovre.

”Man kan godt mærke, at der er blevet rigtig mange familier, som mangler penge. I år kunne vi have uddelt dobbelt så mange juletræer,” fortæller Lis Olesen.

”Det er lækkert at se børnene blive glade, når de får lov til at vælge et juletræ. Men forældrenes historier går altså lige ind i hjertekulen. Nogle gange må man lige gå ind bagved, holde en pause og tørre øjnene lidt, inden man kan gå ud igen, være glad og sprede godt humør til dem, som vi giver juletræer til.”

 

Fælder selv juletræerne

Formanden for DUI-Aarhus, Sebastian Jul, har også taget initiativ til at skaffe juletræer til økonomisk trængte familier.

”Jeg havde mulighed for at få en masse juletræer gratis, og det fortalte jeg inde i DUI. Så blev vi enige om, at os, der har det godt økonomisk og socialt, gerne vil give lidt igen til dem, som har det sværere her i julemåneden,” siger Sebastian Jul.

Han tog selv ud for at fælde juletræerne sammen med fem andre fra firmaerne Easy WI-FI og EK Multiservice.

City Flyttetransport kørte derefter juletræerne til Aarhus og Horsens, hvor de blev uddelt 15. og 17. december.

 

Hjælper udsatte børn i hele Danmark

I Holbæk har DUI’s afdelingsformand, Tinna Glisbo, startet facebook-gruppen Tænd et lys – i et udsat barns øjne.

Gruppen hjælper børnefamilier, som af økonomiske, psykiske eller sociale årsager har svært ved at holde jul for deres børn.

”Vi har fået doneret gaver, tøj og mad for omkring en kvart million kroner,” fortæller Tinna Glisbo over mobiltelefonen, mens hun er på rundtur i Jylland for at dele julehjælp ud til familier der.

Tinna Glisbo nævner Coop, BR-Legetøj, Playgames og Le Mans som nogle af de største givere. Men hun understreger, at mange andre virksomheder og private har været gavmilde med gaver eller penge til indsamlingen, som er godkendt af Indsamlingsnævnet.

Denne generøsitet gør det muligt at give julegaver til mere end 400 udsatte børn over hele Danmark. Disse børn får også en lille julegave til deres mor og far, så børnene kan opleve glæden ved at give en gave til andre.

Herudover er 80 familier i økonomisk nød udvalgt til at modtage en julekurv med en komplet julemiddag samt masser af juleslik til juledagene.

 

Vil du eller din virksomhed hjælpe?

Vil du eller din virksomhed hjælpe DUI med at give julehjælp til økonomisk trængte mennesker – i år eller næste år? Så kan du kontakte:

– Martin Nielsen (Lolland) på dui.holeby@gmail.com eller 52 43 03 60.

– Lis Olesen (Avedøre/Rødovre) på lisflyolesen@gmail.com eller 61 33 45 69.

– Sebastian Jul (Aarhus/Horsens) på sebastian@dui.dk eller 25 43 26 88.

– Tinna Glisbo (Holbæk/hele Danmark) på tinna@dui.dk eller 20 94 03 21.