En frisk start til Beauty-tøzerne

13. juni 2019

De har alle haft en meget vanskelig barndom. Men 10 sårbare teenagepiger er nu inde i en god udvikling, efter de er kommet med i Beauty-tøzerne.

Beauty-tøzerne er et helt nyt projekt udviklet af DUI-Holbæk.

”Jeg tilmeldte mig for at komme ud og socialisere mig med andre. Det har jeg nemlig haft lidt svært ved, efter jeg i december flyttede ud for mig selv,” siger Justina Hansen på 19 år.

Hun har haft en meget vanskelig start på livet og blev som otte-årig anbragt i plejefamilie.

”At være med i Beauty-tøzerne er også en god måde at kæmpe med nogle af de problemer, jeg har. Og så interesserer det mig med de ting, vi laver her i projektet,” fortæller Justina.

 

Ydre og indre skønhed

Hver onsdag mødes de 10 piger, som alle har haft det svært i skolen, i fritiden eller hos deres familie. En del af pigerne har diagnoser og kan karakteriseres som psykisk sårbare.

Pigerne mødes i DUI’s lokaler i Holbæk, hvor de får undervisning om både ydre og indre skønhed. De lærer blandt andet om makeup, negle og hudpleje, men også om vitaminer, sunde drikkevarer og glæderne ved fysisk bevægelse.

Undervisningen bliver givet af professionelle faglærere, og pigerne får et internationalt godkendt diplom, når de har fuldført projektet. Et diplom der kan være en fordel, når de skal søge elevplads, arbejde eller ind på en uddannelse som for eksempel kosmetolog eller negleteknikker.

”Jeg er blevet mere afklaret med, hvad jeg vil arbejde med. Jeg vil gerne være negleteknikker,” siger 19-årige Sisse Loeve, som også har været anbragt i plejefamilie som barn og nu er flyttet for sig selv.

 

Mest for piger

Som navnet antyder, er Beauty-tøzerne et projekt for piger.

”I dagligdagen er drenge og piger jo blandet, og det er superfint. Men engang imellem er det meget rart at kunne have en girl-talk. Og så slipper man for at sidde og tænke: ’Åh nej, nu skal jeg prøve at se godt ud for drengene,” siger Justina.

Justina og Sisse udelukker ikke helt, at der kunne være plads til drenge i projektet – men i så fald skulle det være en helt særlig type af drenge.

”De fleste drenge har ikke forståelse for det her med skønhed og pleje. Men hvis der var en dreng eller to, som virkelig interesserede sig for det, så tror jeg også godt, at de kunne få lov til at være med,” siger Justina.

 

Plads til alle

Projektets fokus på skønhed og udseende er helt uproblematisk, mener pigerne. Faktisk er det med til at gøre projektet til en god oplevelse for dem.

”Man får det jo bedre med sig selv, hvis man ser godt ud,” siger Sisse.

”Jeg føler mig i hvert fald gladere, og det er meget rart selv at kunne de her ting. Hvis man ikke har særlig mange penge, kan man jo ikke altid gå til en professionel og få lavet negle.”

Teenagepiger kan af og til være temmelig hårde mod hinanden. Men blandt Beauty-tøzerne er der ingen mobning og ingen opdeling i populære og mindre populære piger.

”Vi kommer alle sammen med noget i rygsækken. Vi ved godt, at vi alle sammen har noget at kæmpe med. Derfor vælger vi at gøre plads til alle,” siger Justina.

”Her får vi succesoplevelser, som er med til at give os mere selvtillid. Og så oplever vi et sammenhold. Det er vigtigt, for mange af os kan ellers have det svært med, at andre kommer tæt på.”

 

Fakta om Beauty-tøzerne:

  • Projektet er udviklet af DUI-LEG og VIRKE i Holbæk.
  • 10 teenagepiger med sociale/psykiske problemer mødes til 10 kursusaftener og en efterfølgende weekendtur.
  • Underviserne er Tinna Glisbo (formand for DUI-Holbæk og uddannet negleteknikker) og Paprika Boel (negletekniker, extensionist, tatovør, vippetekniker m.m. og certificeret International Master Educator).
  • DUF har støttet projektet med 30.000 kroner og LO’s afdeling i Holbæk har støttet med 15.000 kroner.