DUI-Aalborg fylder 100 år

31. august 2018

Fælleskab, solidaritet og tolerance er bærende værdier for DUI-Aalborg, som fejrede 100 års jubilæum med en reception den 28. august.

”DUI-Aalborg startede på et værdigrundlag, der hed fællesskab og solidaritet. Og det, som kendetegner DUI-Aalborg i dag, det er lige nøjagtig fællesskab og solidaritet. Og så har vi føjet en ekstra værdi til, der hedder tolerance,” forklarer Aalborg-afdelingens formand, Helle Christensen, som selv har været med i DUI i 50 år.

”Gennem de 100 år har vi bevaret værdierne. Men det er klart, at værdiernes udtryksform har været vidt forskellige hen over de 100 år. Når vi nu er i stand til at fejre 100 års jubilæum, skyldes det jo, at dem, der har været aktive undervejs, hele tiden har fornyet udtryksformen af værdierne,” siger Helle Christensen.

Kagemand og kakao
Både små og store var mødt frem for at fejre dagen ved jubilæumsreception i Aalborg-afdelingens lokaler på Østre Allé 89.

Her bød DUI-Aalborg på kakao, kaffe, the, sodavand, boller, kagemand, frugt og chokolade.

Desværre havde flere politikere meldt afbud på grund af budgetforhandlinger på Aalborg Rådhus og i Region Nordjylland. Men jubilæumsreceptionen fik besøg af folk fra DUI-samarbejdspartnere såsom AOF, Socialdemokratiet, AL, Hustømrerne, FOA, HK, Dansk Metal og LO Aalborg.

Solidaritet med børn i Uganda
I stedet for gaver havde DUI-Aalborg opfordret folk til at give penge til sit børnehjem for forældreløse børn i Uganda.

”Det er helt naturligt for os at ønske penge til vores børnehjem i Uganda. Vi vil gerne på denne her jubilæumsdag vise fællesskab, og med gaven, som vi ønsker os, vise international solidaritet,” siger Helle Christensen. Ud over at være formand for DUI-Aalborg er hun også formand for landsforbundets Børn Hjælper Børn Fonden.

Man kan stadig nå at hylde DUI-Aalborg og samtidig hjælpe forældreløse børn i Uganda ved at indbetale et beløb i Arbejdernes Landsbank – reg. 5363 og konto 792489. Pengene går naturligvis ubeskåret til børnehjemmet.

Mere festivitas i Aalborg
Nordjyder er Danmarksberømte for deres lyst og evne til at feste. Fejringen af DUI-Aalborgs jubilæum var da heller ikke overstået på en enkelt eftermiddag.

”Vi startede med at fejre jubilæet i juni, hvor vi havde et arrangement for alle vores medlemmer. I går – dagen før den officielle reception – havde vi et kultur- og musikarrangement for vores børnehave og vuggestue. Og i efteråret kommer der et jubilæumsarrangement for vores frivillige og en gallamiddag for vores børnemedlemmer. Det sidste jubilæumsarrangement knalder vi af i november,” fortæller Helle Christensen.

En fin frue besvimede i 1918
DUI Aalborg blev startet 18. juli 1918. En af initiativtagerne var slagteriarbejder Dam Andersen, og afdelingens første formand var cigarsorterer Laurits Larsen.

Dengang var tiden en helt anden. Danmark havde endnu ikke haft en socialdemokratisk statsminister, og datidens borgerskab så med stor skepsis på arbejdernes organisering og stigende selvbevidsthed.

”Et såre karakteristisk træk for den bestyrtelse det vakte blandt borgerskabet i Aalborg at arbejdernes børn fik deres egen organisation var følgende. En af de fine damer var en dag ude at spadsere, da De Unges Idræt samtidig marcherede forbi i hvide bluser. Åbenbart antog hun dem for Frivillig Drenge, men blev på en ublid måde revet ud af troen, idet orkesteret introducerede Socialistmarchen. Det var hende for meget. Hun besvimede.”

Beretningen stammer fra Laurits Larsen i DUI-Aalborgs 10 års jubilæumsskrift i 1928.

Fra starten i 1918 fik foreningen omkring 200 børn som medlemmer. Her i 2018 har DUI-Aalborg 242 medlemmer.