Krav til børnenes statsminister

22. november 2018

Mette Frederiksen vil være børnenes statsminister. Men det forpligter, siger DUI-formand Ann Urbrand.

 

Børn skal ikke i fængsel. Derfor bør lovforslaget om et ungdomskriminalitetsnævn forkastes, siger DUI’s formand, Ann Urbrand.

Ungdomskriminalitetsnævnet står til at blive vedtaget i Folketinget den 18. december med støtte fra regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

På DUI’s landsmøde 27.-28. oktober vedtog de delegerede en udtalelse, som skarpt kritiserer forslaget.

”Det kan godt være, at det er nogle bløde løsninger, man lægger op til i Ungdomskriminalitetsnævnet. Men børn helt ned til 10 år kommer til at sidde over for en dommer, og deres retssikkerhed er på spil. Børnene har hverken forsvarer og mulighed for at appellere den straf, som de idømmes. Det synes jeg er langt ude,” siger Ann Urbrand.

 

Børnekonvention bør ind i dansk lovgivning

DUI er glade for, at Mette Frederiksen vil være børnenes statsminister og glæder sig til samarbejdet.

Men landsmødeudtalelsen understreger, at det er vigtigt, at børnenes statsminister ikke blot ender som en ”popsmart titel”.

”Det er en udtalelse, som forpligter – og vi har også store forventninger og konkrete krav til landets kommende statsminister,” lyder det i udtalelsen fra DUI’s landsmøde.

Ud over at droppe Ungdomskriminalitetsnævnet kræver DUI også, at Mette Frederiksen som kommende statsminister implementerer FN-konventionen om Barnets Rettigheder i dansk lovgivning.

”Dele af konventionen er implementeret, men vi mangler at få det hele med. Hvis Mette Frederiksen vil være børnenes statsminister, viser hun det bedst vil at sørge for, at hele konventionen bliver implementeret i dansk lov,” siger Ann Urbrand.

 

Kontanthjælpsloftet bør afskaffes

DUI opfordrer også Mette Frederiksen til at afskaffe kontanthjælpsloftet og genindføre fattigdomsgrænsen, hvis Socialdemokratiet kommer til magten efter næste valg.

”Kontanthjælpsloftet går ud over børnene, som bliver sat uden for fællesskabet: De kan ikke gå til de samme fritidsaktiviteter, de kommer ikke med til de samme fødselsdage, og de kan ikke selv holde fødselsdag,” siger DUI-formanden.

Derfor er Ann Urbrand og DUI bekymret over signaler fra Socialdemokratiet om, at partiet ikke nødvendigvis vil fjerne kontanthjælpsloftet efter næste valg.

 

Klik her for at se Mette Frederiksens videohilsen til DUI’s landsmøde.

Klik her for at se pjecen, hvor Mette Frederiksen fortæller om sine visioner som børnenes statsminister.

 

 

Sådan lyder udtalelsen fra DUI’s landsmøde 2018:

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil gerne være børnenes statsminister. Det er DUI-LEG og VIRKE rigtig glade for.

Det er en udtalelse, som forpligter – og vi har også store forventninger og konkrete krav til landets kommende statsminister.

Implementer FN-konventionen om Barnets Rettigheder

Hvis Mette Frederiksen vil være børnenes statsminister, bør hun som det første implementere FN-konventionen om Barnets Rettigheder i dansk lovgivning.

På den måde vil hun vise, at hun mener det seriøst, når hun siger, at hun vil være børnenes statsminister.

Men der er mange andre ting, som Mette Frederiksen skal lave om på, hvis ikke bare det der med at være børnenes statsminister, blot skal være en popsmart titel.

Fjern kontanthjælpsloftet og genindfør fattigdomsgrænsen

Børn skal ikke opvokse i fattigdom. Derfor opfordrer vi Mette Frederiksen til som statsminister at fjerne kontanthjælpsloftet.

I Danmark vokser op imod 62.000 børn op i fattigdom. Antallet af børn i fattigdom voksede markant, da der blev indført kontanthjælpsloft, integrationsydelse og 225 timers-regel.

På bare ét år er antallet af etårs-fattige børn steget med 10.500, og i 2013 var tallet nede på blot 8.500 børn. Det betyder, at der i 2016 var 48.300 etårs-fattige børn. En stor del af forklaringen på den rekordhøje stigning er kontanthjælpsloftet.

Børn, der vokser op i fattigdom, får ikke de samme muligheder som andre børn. Flere undersøgelser fra bl.a. Aarhus Universitet viser, at børn, der vokser op i fattigdom, også får udfordringer senere i livet.

FN’s børnekomite har også anbefalet Danmark at genindføre fattigdomsgrænsen. Børn har ret til en god og tryg barndom. Derfor skal ingen børn i Danmark vokse op i fattigdom.

Børn skal ikke for en dommer eller i fængsel

Børn skal ikke i fængsel. Derfor opfordrer vi Mette Frederiksen til som statsminister at fjerne Ungdomskriminalitetsnævnet.

I juni 2018 indgik regeringen en politisk aftale om oprettelse af et Ungdomskriminalitetsnævn. Desværre er børnenes kommende statsministers parti, Socialdemokratiet, med i aftalen.

Ungdomskriminalitetsnævnet ligner til forveksling en domstol. Det betyder, at børn mellem 10 og 14 år kan hentes af politiet og stilles foran et nævn. Nævnet kan afsige en ”dom” på baggrund af en mistanke – og uden en person, der kan være forsvarer for barnet. Det er i den grad et frontalt angreb på børns retssikkerhed.

Børn, der er kommet ud på et sidespor, skal hjælpes tilbage på sporet og tilbage til fællesskabet. De skal ikke foran en dommer.

DUI hjælper gerne til

DUI er glade for at Mettes udmelding og glæder os til samarbejdet med børnenes Statsminister.