Sjov, fællesskab og demokrati

24. oktober 2018

LO’s formand, Lizette Risgaard, er vild med at møde børn og unge. Både fordi de ofte er klar til at stikke hende en sjov kommentar. Men også fordi de er fremtidens demokratiske medborgere.

 

LO’s formand, Lizette Risgaard, har et særligt varmt forhold til DUI-LEG og VIRKE, som i november 2017 flyttede ind i LO-huset.

”Jeg synes, det er rigtig godt, at DUI er flyttet ind i LO-huset. Vi har et værdifællesskab og det er rart, at jeg nu jævnligt ser nogle af dem, som jeg ellers kun sjældent ville møde,” siger Lizette Risgaard.

 

Hjælper børn i den fattige verden

Som traditionen tilsiger det, blev Lizette Risgaard medlem af bestyrelsen i DUI’s Børn Hjælper Børn Fonden, da hun i 2007 blev valgt som næstformand for LO.

”Det er efterhånden en del år siden, at jeg var med Helle Christensen og Børn Hjælper Børn Fonden i Indien. Men det er en oplevelse, som jeg aldrig glemmer – det med at se, hvor meget vores penge kan hjælpe derude,” fortæller Lizette Risgaard.

”Vi hjælper med at sørge for, at der er skoler til børnene, så de ikke alene skal arbejde – for det gør de jo derude – men at de også kan komme i skole. Det er utroligt vigtigt.”

Da Lizette Risgaard i 2015 blev formand for LO, valgte hun at fortsætte i bestyrelsen for Børn Hjælper Børn Fonden, hvor hun fortsat er en aktiv og engageret næstformand.

 

På aktivitetsfestival i Danmark

Også i Danmark er Lizette Risgaard glad for at komme ud blandt børn og unge.

”Jeg har været med på Aktivitetsfestivalen, og det var dejligt at møde børnene og de unge mennesker og høre hvad der rører sig blandt dem,” siger Lizette Risgaard.

”Man skal ikke glemme, at DUI har en utrolig vigtig opgave i at lære børnene, både at de har deres egne rettigheder, men også om fællesskab, samarbejde og respekt for andre mennesker. Børn og unge kan også medvirke til at gøre den demokratiske verden endnu bedre.”

 

Demokratiske medborgere

Verden forandrer sig som bekendt. Og der er stor forskel på, hvad der interesserer børn i dag i forhold til dengang, hvor LO’s 58-årige formand selv var barn.

”Det er klart, at DUI også er udfordret af, at vores samfund har ændret sig. Nu skal der også i DUI arbejdes lidt mere for at få børn og unge med. Og det er utrolig vigtigt, at både børn og voksne i DUI påtager sig rollen med at forme fremtidens demokratiske medborgere – hvis jeg må sige det sådan lidt højtravende,” siger Lizette Risgaard.

”Vi skal konkurrere med computere for at få kontakt med børnene, men det ene udelukker ikke det andet. Det er helt i orden, at man spiller computer og hygger sig med det, men det vigtige er, at man ikke glemmer samtalen, kigger hinanden i øjnene og har et fællesskab.”

 

Mange sjove kommentarer

LO’s formand er begejstret for at være sammen med børn og unge.

”Hvor børn er samlet, kommer der mange sjove kommentarer. Det kan godt være, at nogle af de voksne synes, det er en god idé, at der kommer en LO-formand. Men børnene er ikke bange for så at sige: ’Hvad er du for en?’ Så er man bragt ned på jorden igen,” ler Lizette Risgaard.

”Jeg har ikke brug for at blive sat op på en piedestal. Jeg har brug for at tale med alle, uanset om det er børn eller voksne, politikere eller arbejdere. Derfor er det så livgivende for mig at møde de unge mennesker, som hygger sig i DUI-fællesskabet og er åbne for at snakke om alt muligt, når der så kommer en, som de ikke kender.”

 

Denne artikel er også trykt i Beretningen op til DUI’s landsmøde 2018. Lizette Risgaard er gæstetaler på DUI’s landsmøde, lørdag 27. oktober omkring klokken 16.30. Link til Beretningen.