48 nye medlemmer på et år

23. oktober 2018

På Lolland kan William og Malou boltre sig i DUI-aktiviteter, takket være deres initiativrige far, DUI-afdelingsformand Martin Nielsen.

 

Holeby på Lolland har trodset et årtis kamp for at holde på medlemmerne i DUI. I afdelingens ene leveår har den formået at hente intet mindre end 48 nye medlemmer.

”Der var gymnastik hernede om vinteren, og så var der var en legedag nede i hallen, men kun for dem, der var startet i skole. Min søn var fire år på det tidspunkt, så han måtte ikke komme med. Derfor sagde jeg, vi starter selv noget, hvor alle er velkomne i stedet for det med aldersgrænser,” fortæller formand Martin Nielsen.

Antallet af lokalafdelinger i DUI er ellers raslet ned igennem de sidste 10 år. I alt er hver anden lokalforening forsvundet fra landkortet, og målt på antal betalende medlemmer svarer det til, at hvert fjerde medlem har forladt DUI siden 2007.

Tallene her er ikke enestående. Tværtimod viser en stor undersøgelse fra Roskilde Universitet (’Når unge udfordrer demokratiet’), at unge har et meget begrænset aktivitetsniveau i foreningslivet i dag.

Afdelingen i Holeby startede den 28. oktober 2017. Og der er en helt bestemt årsag til succesen, mener Martin Nielsen:

”Jeg konkurrerer med Joachim, der sidder inde i hovedforbundet. Han fik 150 medlemmer på 10 år, og det vil jeg gerne slå, så der er lidt at se op til,” siger han med et grin.

 

Generationsskifte på vej

Det store engagement i Holeby er noget, der imponerer DUI’s afgående landsformand, Lone Søndergaard:

”Det er en succes, helt bestemt. Men der er et generationsskifte i gang derude, og det at finde frivillige er en udfordring mange steder. Så derfor, når ildsjæle stopper, så efterlader de sig et hul og et tomrum, som er svært at fylde ud. Og det skal vi også have en plan for,” siger hun.

Ifølge undersøgelsen fra Roskilde Universitetscenter, deltager unge i aktiviteter, der hvor de er i deres individuelle livsforløb. Det betyder ifølge Lone Søndergaard, at de tilbud som er til rådighed for de unge i DUI skal tilpasses de behov, de unge har:

”Jeg kunne så godt tænke mig, at vi kommer væk fra det der med, hvad der er rigtige og forkerte aktiviteter i DUI, så man i stedet laver det, der er interesse for i det enkelte område. Det må være det, der er måden at gøre det på, og så skal vi åbne op for vores tankesæt om, hvad der er en ’en rigtig DUI’er’,” siger Lone Søndergaard.

 

Netværket er en nøgle til medlemsfremgang

For Martin Nielsen og resten af lokalafdelingen i Holeby var det mødet med andre lokalafdelinger i DUI, der satte gang i aktiviteterne på Lolland.

”Jeg startede op hernede, fordi jeg var med i nogle projekter i København, hvor jeg kendte en derinde. Så tænkte jeg, det skal der være, og så var vi nogle stykker, der satte os sammen, og så blev det en realitet. Så lærte jeg dem inde på hovedkontoret at kende, og så var Joachim Lyager, den som hjalp os i gang hernede,” fortæller Martin Nielsen.

Netværket har dermed stor betydning for, hvordan kendskabet til DUI’s aktiviteter spredes. Det var også tilfældet i Holeby, hvor man også laver de aktiviteter, som der efterspørges i lokalsamfundet. Her er der blandt andet børnedisco og filmhygge på programmet, og ellers laver man de aktiviteter, der er stemning for.

”Gejsten kom derinde fra hovedkontoret og fra Rødovre-afdelingen, hvor jeg har hjulpet med nogle aktiviteter. Det var fedt at være med derinde, og den støtte jeg fik, hjalp os til at starte op hernede,” siger Martin Nielsen.

Holeby skiftede navn til Lolland den 29. september 2018.